Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Взять ипотеку в банке. Хочу взять ипотеку без первоначального взноса. Какую лучше взять ипотеку. С чего начать изучение языка objective c. Новый язык программирования objective c учить. Язык objective c с нуля. Как зарабатывать в интернете. Учимся заработать на сайте много. Как создать сайт для заработка. Видео самоделки трактора. Самоделки трактора своими руками чертежи. Мини трактора видео самоделки.
Кредит наличными без справок. Как получить наличный кредит быстро. Выгодный кредит наличными. Какой автомобиль лучше. Какие лучшие марки автомобилей. Когда лучше покупать автомобиль. Как установить linux с нуля. Правильная настройка linux. Учимся как запустить linux. Теплый пол своими руками. Быстрый монтаж теплого пола своими руками. Отопление теплый пол своими руками. Где скачать модули Joomla. Бесплатные модули joomla скачать. Самые популярные модули для CMS Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Biorazgradivo na srpski način: Eko kese koje koristimo su obična plastika

plasticne vrecice 04sPPKese koje se u Srbiji prodaju i koriste kao biorazgradive nisu napravljene od biorazgradivih materijala već takođe od plastike kao i obične kese.

Igor Jezdimirović iz Udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“ objasnio je za N1 da su biorazgradive one kese koje se proizvode od prirodnih materijala, kao što je recimo slučaj u Italiji u kojoj postoji odlična proizvodnja te ambalaže od ulja čička.

Takve kese razgrađuju mikroorganizmi kao i sve ostalo.

Ono što se u Srbiji upotrebljava pod nazivom biorazgradive kese, u suštini to nisu, jer je reč o oksirazgradivim kesama koje se takođe prave od plastike i razlažu na mikro plastiku, koja preko hrane i vode dospeva u naš organizam, kaže Jezdimirović.

Prema njegovim rečima, Evropska unija je takve kese definisala kao nešto nepoželjno i u procesu reciklaže i upotrebe na tržištu i krenula u zabranu tih kesa.

“To su kod nas prikazane kao biorazgradive a nisu. Obična plastika samo ima mogućnost da se brže razradi od obične plastične kese i pređe u mikročestice koje mogu da uđu u naš organizam preko vode i hrane. Mi smo to prihvatili kao nešto što je adekvatno, zbog nedostatka znanja i to je naš ključni problem”, kaže Jezdimirović.

On je apelovao na potrošače da što je više moguće koriste cegere a na donosioce odluka u Beogradu da te kese izbace iz odluke i onemoguće da se i dalje koriste kao nešto što je biorazgradivo a nije.

Agro-Eko Magazin / izvor: N1/BIZLife


 

Nasumični sadržaj