Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Взять ипотеку в банке. Хочу взять ипотеку без первоначального взноса. Какую лучше взять ипотеку. С чего начать изучение языка objective c. Новый язык программирования objective c учить. Язык objective c с нуля. Как зарабатывать в интернете. Учимся заработать на сайте много. Как создать сайт для заработка. Видео самоделки трактора. Самоделки трактора своими руками чертежи. Мини трактора видео самоделки.
Кредит наличными без справок. Как получить наличный кредит быстро. Выгодный кредит наличными. Какой автомобиль лучше. Какие лучшие марки автомобилей. Когда лучше покупать автомобиль. Как установить linux с нуля. Правильная настройка linux. Учимся как запустить linux. Теплый пол своими руками. Быстрый монтаж теплого пола своими руками. Отопление теплый пол своими руками. Где скачать модули Joomla. Бесплатные модули joomla скачать. Самые популярные модули для CMS Joomla.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Realizacija porodice Altumbabić: Kako prodavati električnu energiju

eminina kucaProizvodnja energije iz obnovljivih izvora je odavno zaživjela u svijetu, dok se u Bosni i Hercegovini čine pionirski koraci. Tuzlak Reuf Altumbabić vidio je u zemljama Evropske unije da domaćinstva proizvode energiju od sunca za svoje potrebe pa je odlučio pokušati. Danas, ne samo da obezbjeđuje energiju za svoju kuću, već i prodaje distributivnoj mreži.

Porodica Altumbabić iz Tuzle prije pet godina aplicirala je kod Operatora za obnovljive izvore energije Federalnog resornog ministarstva. Prošli su projekat te instalirali fotonaponsku elektranu snage 17 KW. Jednosmjerna struja proizvedena od sunca, sa krova ide u ove invertore gdje se pretvara u naizmjeničnu.

"Ova električna energija koja se proizvede na fotonaponskoj elektrani, ide u distributivni sistem BiH. Ugovor je potpisan na 12 godina sa Operatorom za obnovljive izvore. Poslije 12 godina postoji mogućnost produženja ugovora po referentim cijenama koje budu tada važile", rekao je Reuf Altumbabić.

Kvarova nije bilo, a jednom godišnje potrebno je pranje ploča. Manipluacije nema jer je sve automatizovano, tvrdi Altumbabić koji je, također uz pomoć subvencija, u kuću ugradio i toplotnu pumpu koja koristi energiju iz elektrane i ekološki zagrijava objekat.

"Toplinska energija proizvede se u toplinskoj pumpi. Dolazi ovdje u ovaj izmjenjivač toplote . Preko ove pumpe, ulazi u sistem centralnog grijanja. Instalacija je postavljena kada se postavila stara peć na čvrsto gorivo. Mi se grijemo toplinskom pumpom snage 17 KW", kazao je Altumbabić.

A ta pumpa i elektrana, budućnost su elektroenergetskog sektora i Evrope koja ide u pravcu dekarbonizacije energetskog sistema. U BiH ima pomaka i solarne elektrane se pojavljuju ali postoje otpori od postojećeg sistema, smatraju ekolozi.

"Javna preduzeća koja drže monopol nad snadbjevanjem električnom energijom i bore se svim silama da iskomplikuju proces prelaska na obnovljive izvore enegrije i na tzv.prosumere. To je termin koji podrazumjeva domaćinstva koja proizvode i koriste električnu energiju, predjau energiju u mrežu i preuzimaju potrebne količine iz mreže", naveo je  Denis Žiško iz Centara za ekologiju i energiju Tuzla.

Altumbabić, kazao je da su oni, ustvari mala termoelektrana, odnosno, solarna elektrana.

"Da je ovakvih više u BiH, ona bi bila neovisni samostalni proizvođač električne energije, imali bismo zdravu energiju, imali bismo manje fizičkog rada oko elektrane, a u svakom slučaju korisnije je za zaštitu čovjekove okoline", rekao je Altumbabić.

Altumbabići kažu da se za pet godina isplatila elektrana te naglašavaju da su danas materijal i instalacija jeftiniji i moguće je proizvoditi eneregiju i sa puno manjom elektranom od njihove.

Više možete pogledati na linku (prilog BHT1): VIDEO

Fotonaponske elektrane poput ove ovdje sve su češća pojava u BiH što pokazuje da svako domaćinstvo može imati ovako nešto što je od višestruke koristi. Domaćinstva mogu sama proizvoditi energiju, čuvati okoliš i ali biti i energetski neovisna.

Agro-Eko Magazin / izvor: N1


 

 

 

Nasumični sadržaj