Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Projekat uspostavljanja sistema primarne selekcije otpada implementiran u 28 škola u Tuzli i Užicu

primarna selekcija otpada tuzla uzice logoNajvažnija dostignuća, rezultati i efekti projekta “Uspostavljanje sistema primarne selekcije otpada u školama u Užicu i Tuzli“, koji finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina, su prezentirani na završnoj konferenciji projekta.

Realizacija projekta bila je usmjerena na uspostavljanje infrastrukturnih, tehničkih i kadrovskih kapaciteta za primarnu selekciju otpada u školama, na teritoriji općina Užice i Tuzla. Za ispunjenje ovog cilja odabrani su učenici, kao glavna ciljna grupa i njihove škole u kojima je uspostavljen sistem primarne selekcije otpada. Postavljanjem kanti za razvrstavanje četiri vrste otpada (PET, aluminijumske konzerve, papir i ostali otpad) pružena je prilika đacima da budu odgovorni i da postojeća znanja praktično primjene. Razvrstane sirovine u školama preuzimane su od strane dva komunalna preduzeća, koja su te sirovine upućivali na dalju reciklažu.

Natalia Dianiskova, šef Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH, izjavila je: "Drago mi je što su ova dvije zajednice prepoznale značaj ovog projekta koji finansira EU i potrebu da se naglasi veliki značaj zaštite okoliša i primarne selekcije otpada. Projekat je učio djecu i mlade ljude kako otpad utiče na njihove živote i okruženje, i predstavlja vrlo dobar primjer kako nastojanje u smanjenju otpada može uštedjeti novac i zaštiti prirodne resurse istovremeno. Osim toga, takve aktivnosti mogu čak i generirati dodatna sredstva za školska odjeljenja i grupe. Ovaj Prekogranični program će nastaviti da podržava i podstiče socijalni i ekonomski razvoj lokalnih zajednica, i da ih ohrabruje u njihovim nastojanjima da pruže bolju budućnost za dobrobit svojih građana. "

U okviru tehničkog dijela nabavljena su potrebna vozila, kontejneri i kante za odvajanje sekundarnih sirovina. Projekat je imao i informativno-edukativni dio koji je bio usmjeren na podizanje svijesti učenika i zaposlenika 28 osnovnih i srednjih škola i dva komunalna preduzeća. Održan je niz edukativnih sastanaka i radionica, podjela promotivnog materijala u svim školama i naposljetku su organizovani eko kvizovi. Po dva najuspješnija učenika u eko-kvizu iz svake škole su učestvovala na eko kampovima koji su ih dodatno podstakli na odgovorniji odnos prema pravilnom upravljanju otpadom. Eko-kamp u Srbiji bio je organiziran za djecu osnovnih škola iz Užica i Tuzle, dok je kamp u BiH, koncipiran za djecu srednjoškolskog uzrasta iz obje općine. Ove aktivnosti, pored podizanja nivoa svijesti i znanja učenika i zaposlenih, doprinjele su uspostavljanju prekogranične saradnje među đacima, školama, komunalnim preduzećima i lokalnim samoupravama, što je jedan od osnovnih zadataka projekata ovakvog tipa.

Sumiranjem svih aktivnosti i rezultata došlo se do podataka da je projektom obuhvaćeno oko 20.000 učenika, nastavnika, pomoćnog osoblja i zaposlenika komunalnih preduzeća koji rade na utovaru, transportu, sekundarnoj selekciji itd. Ciljne grupe su stečeno znanje o primarnoj selekciji otpada prenijeli na njihove porodice i šire okruženje. Medijskom kampanjom putem emitovanja emisija i spotova o pravilnom upravljanju otpadom, šira javnost je podstaknuta na razmišljanje o povezanosti neadekvatnog zbrinjavanja otpada sa zdravstvenim problemima, problemima vezanim za okoliš i nepovratni gubitak prirodnih resursa. Očekuje se znatno smanjenje količina otpada i veći interes građana za primarnu selekciju, što će produžiti radni vijek deponija, a i rezultirati smanjenjem šteta po okoliš.

Projekat „Uspostavljanje sistema primarne selekcije otpada u školama u Užicu i Tuzli“ je odobren u okviru II poziva za podnošenje prijedloga projekata Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina, koji finansirala Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 317.748,00€.

Nosioci projekta su bili JKP Regionalni centar za upravljanje otpadom „Duboko“ Užice i JKP „Komunalac“ Tuzla. Partneri na projektu su bili Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“ Užice, Udruženje nastavnika „Opstanak“ Užice i „Centar za ekologiju i energiju Tuzla“.

Projekat je trajao 15 mjeseci (od 01.02.2013 do 30.04.2014).

(Ekologija.ba)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

 

 


Nasumični sadržaj