Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Pohlepa za rogom skupljim od zlata: Hoće li zakon zaštititi južnoafričkog nosoroga?

africki nosorog ilustracija 8545dU Južnoafričkoj Republici je prošle godine u krivolovu ubijeno više nosoroga nego ikad ranije, a 2014. godina mogla bi biti još krvavija. Cijena rogova u međuvremenu je na crnom tržištu prevazišla čak i cijenu kokaina.

Dobro naoružani krivolovci prikradaju se iz najsiromašnijih sela Mozambika u susjednu Južnoafričku Republiku. Tamo idu u lov na nosoroge. Novcem koji dobiju za jedan jedini rog mjesecima mogu prehranjivati svoje porodice. Za smrt nosoroga spremni su da u ilegalnom lovu rizikuju život i slobodu.

Od 1990. do 2007. godine je u Južnoafričkoj Republici godišnje je u krivolovu ubijano 14 nosoroga, a samo prošle godine ustrijeljeno je preko hiljadu. Ove godine će vjerovatno biti postavljen novi tragični rekord. Do sredine jula 2014. zbog rogova je ubijeno oko 558 životinja. Uprkos dugogodišnjim naporima da se poveća broj bijelih (ceratotherium simum) i crnih nosoroga (diceros bicornis), njihov opstanak je sad ugrožen.

Rogovi kao statusni simbol

Iz Južnoafričke Republike potrebno je tačno 48 sati da rogovi stignu u Aziju. U mnogim azijskim državama nosorogova i slonova kost predstavljaju statusne simbole kojima novi tajkuni prezentuju svijetu svoje bogatstvo. U Vijetnamu, u koji se uvozi najviše proizvoda od nosorogove kosti, pripadnici elite čak miješaju mljeveni prah rogova u piće. Ali on se koristi i kao čudotvorno medicinsko sredstvo. Navodno je dobar za skidanje temperature, kao sredstvo za čišćenje organizma i protiv grčeva. Mnogi čak vjeruju u njegovo čudesno djelovanje protiv raka, uprkos tome što naučnici tvrde suprotno.

Za kilogram rogova na crnom tržištu plaća se preko 50.000 eura. Poređenja radi, kilogram zlata danas košta oko 31.000 eura. Mnoge nevladine organizacije pokrenule su kampanje koje bi trebalo da dopru direktno do konačnih korisnika u Aziji. "Ljudima treba jasno reći na kakav okrutan način životinje moraju biti ubijene zbog statusnih simbola, i da je to još i protivzakonito", pojašnjava Brit Rajhelt-Zolho, referentkinja za južnu i istočnu Afriku Svjetskog fonda za zaštitu divljih životinja (WWF). Ona dodaje da veliku ulogu u svemu tome igraju i vlade država, jer u azijskim zemljama imaju "veliki uticaj na društvo i mogu uticati na promjene u svojim zemljama".

Legalizovati lov?

Uprkos međunarodnom sporazumu protiv trgovine rogovima nosoroga, oni se sve više krijumčare. Pelham Džons, predsjednik Udruženja privatnih posednika nosoroga (PROA) u Južnoafričkoj Republici, uvjeren je da bi legalizacija trgovine mogla sniziti stepen krivolova. "Vjerujemo da sama činjenica da je proizvod ilegalan dodatno pojačava njegovu draž", smatra Džons. "Kad bi se rogovi dobijali zakonitim putem, smanjila bi se i ilegalna nabavka i cijena."

Privatni posjednici poput Džonsa moraju registrovati svaki rog umrle životinje, pri tom čak moraju predočiti i DNA uzorke, a kako bi se spriječili napadi na vlasnike, rogovi se čuvaju u svojevrsnim bankama za rogove. "Niko se nikada ne hvali da ima rogove, jer bi time doveli u opasnost čitavu porodicu", kaže Džons. Ali ni u tim bankama, oni nikome ne koriste. Ne smiju se prodavati niti uništavati. "S dobrom političkom strategijom i regulisanom prodajom, mogli bi se čak ostvariti prihodi koji bi se mogli investirati u zaštitu životinja", smatra Džons.

Rajhelt-Zolho na to gleda drugačije: "Svjetski fond za zaštitu divljih životinja je protiv legalizacije trgovine. Mi se pitamo: zašto se to predlaže baš sada, a ne ranije kad cijene nisu bile tako visoke? Iza toga se jednostavno krije želja za zaradom." A velika potražnja, objašnjava ona dalje, ne bi mogla biti pokrivena privatnim vlasništvom, tako da bi divlje životinje bile izložene još većoj opasnosti.

Lovci na trofeje

africki nosorog ilustracija 451Bogati Evropljani i Amerikanci u Južnoafričkoj Republici mogu za mnogo novca dobiti dozvole za lov na nosoroge. Takse koje pri tom plaćaju afričkim državama donose velike prihode koji se često djelimično ili u cijelosti namijenjuju zaštiti prirode. Za lov na trofeje se prije svega onda biraju starije životinje koje se više ne mogu razmnožavati i koje unose nemir u svojim krdima. Kad takve životinje odu, mladi se mogu bolje razmnožavati. Međutim, prema podacima Svjetske organizacije za zaštitu divljih životinja, posljednjih godina se pojavljuje sve više takozvanih pseudolovaca, koje ne zanima trofejni lov, već samo rogovi koje onda dalje krijumčare u Aziju. Različiti skandali doveli su do toga da od 2012. godine u Južnoafričkoj Republici više nisu izdavane dozvole za azijske ili istočnoevropske lovce.

Porast krivolova je "razvojnopolitičko pitanje, koje se ne može riješiti samo uz pomoć rada na suzbijanju krivolova i strožim kaznama zatvora", smatra Rajhelt-Zolho. Afričke države bi trebalo da imaju održivu razvojnu strategiju. Trebalo bi da grade ekonomske sisteme koji će poboljšati životni standard društva. I zbog toga bi ministarstva za privrednu saradnju širom sveta morala sarađivati sa Svjetskom bankom i drugim akterima kako bi ovaj problem bio dugoročno riješen.

(Izvor: DW; prilagodio: AGRO-EKO Magazin)

{facebookpopup}


Nasumični sadržaj