Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Снять квартиру посуточно. Быстро снять посуточно квартиру в казани. Снять однокомнатную квартиру посуточно. Помощь в получении ипотеки. Удобное получение ипотеки в сбербанке. Что нужно для получения ипотеки. Отопление частного дома. Как сделать отопление частный дом схема. Частный дом монтаж отопления. Восстановление жесткого диска. Быстрое восстановление информации с жесткого диска. Восстановление данных жесткого диска программа. Кредит с плохой историей. Быстрые кредиты онлайн с плохой историей. Срочный кредит с плохой историей. В какой сервер играть в WOW. Топ world of warcraft серверы. Wow серверы pandaria. Круглопалочный станок чертежи. Круглопалочный станок купить дешево. Самодельный круглопалочный станок. Кредит на покупку квартиры. На долго взять кредит на квартиру. Кредит на покупку квартиры.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Izvještaj Instituta Worldwatch istražuje globalnu stopu potrošnje i proizvodnje uglja i prirodnog gasa

potrosnjaugljailuIako je nafta vodeći svjetski izvor energije, značaj uglja i prirodnog gasa je i dalje u konstantnom porastu, pokazuje istraživanje Instituta Worldwatch za Vital Service Online (Online usluga Vitalni znakovi). Globalna potrošnja uglja povećana je 5.4 posto u 2011.g. (na 3.72 milijarde tona ekvivalenta nafte). U slučaju prirodnog gasa, globalna potrošnja rasla je sporije u odnosu na ugalj (2.2 posto), da bi dostigla 2.91 milijardu tona ekvivalenta nafte u 2011.g. I ugalj i gas su primarni energenti za svjetsko tržište električne energije.

Glavnina potrošnje uglja koristi se za proizvodnju električne energije, a manje količine u proizvodnji čelika. Potaknut rastom potražnje u Kini i Indiji, udio uglja u globalnom primarnom energetskom miksu dostigao je 28 procenata u 2011.g., što je najveći nivo od kad je Međunarodna agencija za energetiku uvela vođenje statistike 1971.g.

Iako su SAD i dalje jedan od vodećih svjetskih potrošača uglja, tek nešto više od 70 procenata svjetske potražnje u 2011.g. bio je u zemljama van Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), uključujući Kinu i Indiju. Potrošnja u zemljama koje nisu članice OECD porasla je 8 posto u 2011.g., na 2,63 milijarde tona ekvivalenta nafte. Samo Kina čini skoro polovinu cjelokupne potrošnje uglja.

Pošto se često koriste kao zamjena jedan za drugi, trend upotrebe treba posmatrati zajedno. Poređenja radi, 1960. ugalj je pokrivao skoro polovinu potrošnje energije, da bi već 1970. taj udio pao na trećinu zahvaljujući razvoju novih novih energetskih izvora, kao što su nafta, prirodni gas i nuklearna energija. Godine 1975. potrošnja nafte iznosila je 45%, a prirodnog gasa 20% od ukupno korišćene energije u svijetu.

U periodu 2001.-2011., Kina bilježi 80 posto globalnog rasta potražnje za ugljem, odnosno 49.5 posto svjetske proizvodnje uglja u 2011. Indija je druga po doprinosu obimu potražnje za ugljem i treća zemlja u svijetu po potrošnji uglja. 2009.g. nadmašila je Evropsku uniju.

SAD su i dalje drugi najveći korisnik uglja, iako se potražnja smanjila za oko 5 posto u 2011. i nastavila opadati zbog pojave plina iz škriljaca i obilja jeftinog prirodnog plina. SAD i uz smanjenje potražnje, još uvijek troši 45 posto uglja, posmatrano u zemljama OECD. Američki izvoz uglja raste nevidjenom stopom u poredjenju sa izvoznom ekspanzijom iz perioda 1979.-1981. Npr. u avgustu 2012., predviđeno je da će izvoz u toj godini biti dvostruko veći u odnosu na 2009.

Proizvodnja uglja kao i potrošnja koncentrisane su uglavnom u Kini. No, SAD imaju najveće dokazane rezerve uglja. Slijede Rusija, Kina, Australija i Indija. Zajedno, ovih pet zemalja ima tri četvrtine dokazanih rezervi uglja kao i tri četvrtine svjetske proizvodnje u 2011.

 

Povećanje  (%, 2011.)

Ekvivalenata nafte   (mlrd.t.)

Globalna potrošnja uglja

5.4

3.72

Globalna potrošnja prirodnog gasa

2.2

2.91

POTROŠNJA UGLJA

 

 

Udio uglja u energetskom miksu

28.0

 

Svjetska potražnja za ugljem u zemljama ne-OECD

8 .0

2.63

 

2011.

 

Rast potražnje za ugljem, Kina (izraženo udjelom u svjetskoj proizvodnji)

49.5

 

Smanjenje potražnje za ugljem, SAD

5.0

 

REZERVE UGLJA

% udjela svjetskih rezervi

 

SAD

28,0

 

Rusija

18,0

 

Kina

13,0

 

Australija

9,0

 

Indija

7,0

 

PROIZVODNJA PRIRODNOG GASA

Povećanje (%, 2011.)

 

Jemen

51.3

 

Irak

42.0

 

Turkmenistan

40.6

 

Katar

25.8

 

POTROŠNJA PRIRODNOG GASA

%, 2011.

 

Evropska unija (Smanjenje)

9.9

 

Kina (Povećanje)

21.5

 

Japan (Povećanje)

11.6

 

Stopa rasta proizvodnje u odnosu na potrošnju

3.1

 

UDIO U SVJETSKOJ PROIZVODNJI GASA

%, 2011.

 

Sjedinjene Američke Države

20.0

 

Rusija

18.5

 

Kanada, Iran, Katar

4.0-5.0

 

 

Porast (%, 2011.)

 

Udio prirodnog gasa u globalnoj potrošnji primarne energije 

23.7

 

U Sjedinjenim Državama i Rusiji bazirano je skoro 40 posto svjetske proizvodnje u 2011.  Slijede ih Kanada, Iran, Katar sa oko 4 do5 posto udjela. Udio ukapljenog prirodnog gasa u ukupnoj svjetskoj trgovini porastao je na 32.2 posto u 2011., u odnosu na 30 posto iz 2010.

Izuzev u Evropskoj uniji, potrošnja gasa je rasla u svim regionima. U EU je došlo do smanjenja potrošnje (što je najveći rekord), uglavnom zbog otežavajuće i posrnule ekonomije i visokih cijena gasa. U globalnoj potrošnji primarne energije, prirodni gas čini gotovo 23.7 posto,  nešto manje u odnosu na 2010.(23.8 posto). Potrošnja je najznačajnije rasla u istočnoj Aziji.

Snažan rast u sektoru uglja i prirodnog gasa zavisi od niza faktora:

  • uvođenjem novih tehnologija u elektroenergetskom sektoru, odnosno usvajanjem politika kojima će se umanjiti i ograničiti utjecaj na okoliš i zdravlje, nastalih sagorijevanjem uglja, bi mogli dovesti do stagnacije potražnje za ugljem;
  • zbog prisutne zabrinutosti usljed emisija stakleničkih plinova i evidentnih klimatskih promjena, može doći i do prelaska sa uglja na prirodni gas;
  • prisutna je rastuća ekološka zabrinutost zbog primjene tehnologije bušenja poznate kao „fracking“ (hidrauličko lomljenje s ciljem dobivanja gasa), a i mogućnost da jeftini prirodni gas potkopa rast obnovljivih izvora energije.

Autori izvještaja su Matt Lucky i Reese Rogers.

 

Emina Ahmetović i mr.sc.Maida Bešlagić, Udruženje za razvoj, unapređenje i promociju eko-poljoprivrede, turizma i zaštitu okoliša (EKOPOT)

 

 


Nasumični sadržaj