Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как правильно класть плитку. Как класть плитку на стену быстро. Класть плитку своими руками. Как выбрать ламинат для квартиры. Какой лучше выбрать ламинат сегодня. Какого цвета выбрать ламинат. Как правильно клеить обои. Как клеить обои на потолок вертикально. Как правильно клеить углы обоями. Интересные самоделки своими руками. Качественные самоделки своими руками фото. Самоделки для дома своими руками. Как сделать потолок в доме. Чем лучше утеплить потолок дома на сегодняшний день. Утепление потолка дома своими руками. Бизнес идеи с минимальными вложениями. Успешные идеи малого бизнеса с нуля. Прибыльные бизнес идеи. Как сделать мебель своими руками. Сделать деревянная мебель своими руками. Сделать мебель своими руками видео. Опалубка для фундамента. Как сделать опалубку для фундамента быстро. Опалубка для фундамента купить.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Od zemalja regije, BiH je najzagađenija plastičnim otpadom

plasticni otpad ilustracijaPlastični otpad predstavlja ozbiljnu prijetnju ljudima širom svijeta. Rastom stanovništva, većom potrošnjom, industrijalizacijom i urbanizacijom došlo je do velikog porasta korišćenja plastike.

Istovremeno, samo 10 odsto svjetskog plastičnog otpada može da se reciklira. Situacija u zemljama regiona, kada je u pitanju plastični otpad, veoma je loša, prenosi Al Jazeera.

Po zagađenosti plastičnim kesama, Bosna i Hercegovina je najzagađenija zemlja u regionu. Za godinu dana se potroši više od milijardu plastičnih kesa.

Razlozi za ovoliku potrošnju su višestruki, prvenstveno zato što se zbog niske proizvodne cijene besplatno distribuišu u supermarketima, pa su građani, nemajući druge alternative, stekli lošu naviku da više ne nose sopstvene, nego nekotrolisano uzimaju kese u supermarketima.

One poslije vrlo kratkog vijeka korištenja u najboljem slučaju završe na nekoj kontrolisanoj deponiji, a vrlo često u prirodi.

Prošle godine u BiH je uvezeno više od dva miliona kilograma plastičnih vrećica. Ta ogromna količina plastike većinom završava pored puteva, u rijekama, na deponijama.

Iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa ističu da nema vremena za čekanje, te da postoji rješenje.

“Ono što je ključni problem je da nema sistema kojim se predviđa odvajanje tog optada, odvajanje PET ambalaže od druge vrste otpada. Time se ne otvara prostor za djelovanje firmi koje bi se bavile reciklažom. Ili da se uvede naknada onima koji proizvode kese, tj. koji uvoze plastične kese. Ili da se uvede naknada pri samoj kupovini u trgovačkim lancima“, kaže Majda Behrem Stojanov iz Centra civilnih inicijativa.

U Ministarstvu okoliša i turizma Federacije BiH kažu da su početkom ove godine donijeli pravilnik o upravljanju ambalažnim otpadom, ali da će za čišćenje zemlje od plastičnog otpada trebati godine. Ni građani nisu dovoljno ekološki osviješteni. Malo je onih koji razmišljaju o očuvanju životne sredine. Kupci ne zahtijevaju da im se artikli koje kupe pakuju u biorazgradivu ambalažu.

„Dok se god ne počne upravljati otpadom tako da otpad postane sirovina, jedan resurs koji se može iskoristiti biće velika opasnost za prirodu. Jer to dođe u zemlju. Pogotovo ako dođe u vodu… a sve to na kraju dođe u vodu, ne razgrađuje se… Životinje se zapletu u to“, govori Zdenka Jelčić iz Udruge prijatelja prirode Močvara.

Tog otpada štetnog po okolinu, kako kažu ekolozi, mogli bismo se osloboditi zabranom proizvodnje i upotrebe, ali u BiH se malo radi na tome da što prije počne upotreba biorazgradive ambalaže.

 


 

Nasumični sadržaj