Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Razlozi koji dovode do usporenog metabolizma i savjeti kako to spriječiti

zdravlje zivot ilustracija 01AJedino što možemo da uradimo da bi izbjegli njegovo usporavanje je da se pravilno hranimo i da ne pravimo određene greške. Mi vam u ovom članku predstavljamo devet razloga zbog kojih metabolizam može da uspori, kao i savjete da biste to spriječili.

1. Previše smanjen unos kalorija Odlučili ste da smršate i smanjili ste unos kalorija. Nikako nemojte da gladujete! Previše smanjen broj kalorija radi upravo suprotno – usporava metabolizam. Pored toga, organizam počinje da koristi mišićno tkivo kao svoju energiju. Rješenje je jednostavno, na svaka tri do četiri sata imajte obroke: doručak, užina, ručak, pa opet užina i večera. Prije svakog obroka popijte dve čaše vode da bi smanjili apetit.

2. Manjak kofeina Ne unosite kofein samo preko kafe, tu je i zeleni čaj, koji je još zdraviji izvor kofeina nego kafa. Kofein ubrzava metabolizam oko 15% .

3. Manjak bjelančevina Bjelančevine, pored proteina takođe grade mišiće. Osim toga, odlično aktiviraju metabolizam.

4. Manjak vlakana Svakodnevno unošenje vlakana, može da smanji težinu od 5 – 7% . Jedite dosta tamno zelenog povrća i namirnice od cijelih žitarica.

5. Manjak kalcijuma Češće koristite namirnice koje su bogate kalcijumom: sir, mlijeko, brokoli, kelj, smokve… Ovo je posebno važno za žene.

6. Temperatura vode Interesantno je da hladna voda zaista usporava metabolizam. Ako se pitate zašto, to je zato što organizam troši više energije za zagrijavanje vode.

7. Manjak vitamina D Ovaj vitamin ima direktno djelovanje na razmjenu materijala, tj. hranljivih čestica. Losos, jaja, pastrmka i skuša su prirodni i zdravi izvori vitamina D.

8. Manjak gvožđa Gvožđe ima vrlo bitan značaj u sagorijevanju masnoće, jer je povezano sa dostavom kiseonika u mišiće u kojima se sagorijeva najveći dio masnoća. Gvožđe možete uzimati uz pomoć tableta ili ampula, ali i na prirodan način, jedući meso, zeleno povrće, ovsene kaše itd. Kada se izvor gvožđa poveća u organizmu, automatski će se povećati i metabolizam.

9. Konzumiranje alkohola Kada se u organizmu nalazi alkohol, organizam prvo koristi kalorije iz alkohola, a to vam zaista nije potrebno. Izbjegavajte da pijete alkoholna pića, pa čak i ukusne koktele dok ste na dijeti.

(izvor: zenskimagazin.rs/tuzlanski.ba)


Nasumični sadržaj