Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Crni biber protiv vitiliga

blackpapperil889Naučnici širom svijeta već dugo pokušavaju da razviju metod stimulisanja razvoja melanocita, ćelija epiderma koje proizvode melanin, kako bi na taj način spriječili pojavu vitiliga.

Ovom neizlječivom kožnom oboljenju od koga boluje jedan odsto svjetske populacije, a koje karakteriše gubitak pigmenta na pojedinim dijelovima kože, mogao bi da doskoči crni biber, ističe tim istraživača sa londonskog Kraljevskog koledža. Naime, stručnjaci su u laboratorijskim uslovima pokazali da piperin, alkaloid koji daje aromu crnom biberu, zajedno sa njegovim sintetičkim derivatima podstiče pigmentaciju kože oboljelih. Ovaj sastojak je posebno efikasan u kombinaciji sa fototerapijom, gde se primjenjuje ultraljubičasto zračenje.

Utvrđeno je da nakon šest nedjelja primene piperina i drugih sastojaka, čak i bez fototerapije, koža dobija svijetlosmeđu boju. Imajući na umu da je bolest ozbiljna, ovo je od izuzetne važnosti. Jer, uništavajući melanin, vitiligo povećava rizik za pojavu karcinoma kože. Posebno rizičnom grupom smatraju se osobe tamnijeg tena kod kojih je bolest prisutna.

izvor: Novosti


Nasumični sadržaj