Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Crvena djetelina: Protiv tegoba u menopauzi, za zdravu kožu i 'čišću' krv

crvena djetelina 54Crvena djetelina (Trifolium pretense) višegodišnja je zeljasta biljka koja raste po livadama i pašnjacima. U ljekovite svrhe se koriste njeni cvjetovi, koji se sakupljaju od maja do septembra.

Zbog sadržanih izoflavona crvena djetelina često se koristi za smanjenje tegoba u predmenopauzi i menopauzi. Ekstrakt crvene djeteline sadrži četiri različita izoflavonoida, koji su slične strukture kao ženski polni hormon estrogen, koji, u kombinaciji sa vitaminom E pomažu u otklanjanju neprijatnih tegoba ispoljenih u vidu valunga (naleti vrućine), nesanice, pojačanog znojenja i nervoze. Takođe, regulišu nivo holesterola, štite srce i krvne sudove, čuvaju strukturu kože i sluzokože, smanjuju mogućnost nastanka osteoporoze, poboljšavaju vitalnost i usporavaju starenje, a što je sve povezano sa smanjenjem funkcije jajnika poslije četrdesete godine.

S obzirom na to da su svi dijelovi ove biljke jestivi, preporučuju se kao dodatak ishrani kao preventiva protiv nastanka karcinoma prostate. Istraživači Američkog društva za borbu protiv kancera dokazali su da izoflavonoidi crvene djeteline pozitivno djeluju na ćelije prostate, tjerajući ih da stvaraju odbrambene mehanizme protiv kancerogenih ćelija. Ali, da bi se postigao željeni efekat, prethodno treba uraditi detaljne ljekarske preglede prostate. Ukoliko se ispostavi da je prisutno upaljeno tkivo ili postoji rani stadijum karcinoma, terapija sastojcima crvene deteline može biti štetna.

Čaj od njenih cvjetova je vrlo učinkovito sredstvo protiv upale sluznice želuca, za regulaciju probave te za poticanje apetita. Narodna medicina ovu biljku preporučuje u vidu sirupa za liječenje astme, čaja za ispiranje grla četiri-pet puta na dan, kao sedativ koji ima umirujuće dejstvo, kao diuretik, za čišćenje kože sa ekcemima i psorijazom. Pripravci od djeteline potiču funkciju jetre, a koriste se i protiv glavobolje, kostobolje i reume. Djetelina se uspješno primjenjuje i kod oboljenja kože, posebno kroničnih, različitih upala i gljivičnih bolesti, ali i kod uboda insekata.

Pored toga, ova biljka je 'čistač' i 'razrjeđivač' krvi. Caj od crvene djeteline upotrebljava se u slučaju tromboze jer umanjuje mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka. Zbog toga se ne smije koristiti pred operacije i druge intervencije koje su praćene krvarenjem jer će umanjiti normalnu sposobnost zgrušavanja krvi.

(AGRO-EKO Magazin)

 

{facebookpopup}

 


Nasumični sadržaj