Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Šta bi trebali znati, a ne znamo o opasnostima zaprašivanja komaraca avionom?

zaprasivanje avionom 34dfertttSvake godine bolesti koje prenose komarci (kao što su malarija, žuta groznica i sl.) mogu usmrtiti ili narušiti zdravlje miliona ljudi, uglavnom u zemljama u razvoju koje se nalaze u tropskim oblastima.

Takođe, poplavljena područja koja su stradala tokom epskih poplava u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, u samom su vrhu rizika od bolesti koje prenose komarci. Sa druge strane, zaprašivanje komaraca donosi druge opasnosti zbog štetnosti insekticida koji se primjenjuju.

 

Najbolji način da se smanji broj potencijalnih lokacija

Riječna priobalja su najrizičnija područja i u njima je zabilježena najveća koncentracija komaraca, ali gdje god da se desi poplava, i mimo izlivenih priobalja, takođe se radi o najrizičnijem području. Jaja komaraca, u zavisnosti od vrste, su deponovana u vodi ili vegetaciji oko vode, u rupama drveća, i na mestima koja imaju visok potencijal za poplave. Eliminisanje stajaće vode je najbolji način da se smanji broj potencijalnih lokacija na kojima se komaraci razmnožavaju. U idealnom slučaju, to bi trebalo da bude cilj cijele zajednice, jer je većina komaraca sposobna da leti i na velike daljine.

 

(Ne)Efikasnost zaprašivanja

Upotreba po okolinu bezopasnih larvicida je najrasprostranjeniji pristup u zapadnom svijetu dok je  zaprašivanje odraslih komaraca prilično rijetko i vodi se  računa o vrsti insekticida u primjeni. U mnogim mjestima (u SAD, pa i po ostrvima u Grčkoj) zaprašivanje se ne upražnjava uopšte.

Zaprašivanje je samo privremeno efikasno kada se primjenjuje na relativno velikim površinama. Efikasanost izostaje kada se primjenjuje na malim površinama, jer komarci mogu da izlete van tretiranih lokacija. Problem kod zaprašivanja su i vremenski uslovi. Temperatura mora biti ispod 30 stepeni celzijusovih da bi ovakav tretman davao rezulate, a svjedoci smo sve dužih toplih perioda i sve viših temperatura.

 

komarac-sd334er5552

Načini zaprašivanja

Zaprašivanje se između ostalog vrši i putem ledenih granula koje nose biološki BTI preparat za larvicidne tretmane. Maksimalan efekat se dobija jedino s proljeća i prvim otopljavanjem (iznad 25 stepeni) kada se tretiraju larve koje su prezimile i čekaju prvo sunce za invaziju. Potom se tretman ponavlja ciklično svakih dvadesetak dana (ili koji dan manje, obzirom da toliko traje životni vek prosječnog komarca) i problem sa komarcima se time znatno umanjuje. Larvicide koji su inače jeftini mogi da koriste i građani.

Ipak...

Radi pojačavanja efikasnosti radi se i sa „Icon" i „TI–BI" preparatima sa aktivnom materijom lambda-cihalotrin. Ovi preparati su toksični za pčele, te je preporučljivo zatvaranje košnica tokom tretmana ili razmeštanje najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja. Kao i drugi Piretroidi, lambda cihalothrin remeti nervni sistem insekata, izazivajući paralizu i smrt.

Inače, pčelari od rugih otrova strepe još i više.

Treba reći da je ova aktivan supstanca veoma otrovna i za ribe i vodene vrste beskičmenjaka. Zaprašivanje odraslih komaraca je i skupo zbog načina zaprašivanja (avion, kamion) i same smješe koja je skuplja od larvicida.

 

Štetnost zaprašivanja komaraca

Najranjivija na zaprašivanje su novorođena djeca naročito kada su neposredno izložena supstanci, a i posredno preko majčinog mlijeka.

Lambda cihalothrin,piretroide pesticid je veoma štetan po zdravlje usred visoke akutne toksičnosti i podsticanja neurotoksičnosti (klasifikovane T + ). Djeca , posebno odojčad i djeca do dvije godine, kao i trudnice su u najvećoj opasnosti. Do izloženosti lambda cihalothrinu može doći udisanjem, kožnom apsorpcijom ili gutanjem. Američka agencija za zaštitu okoline ( EPA ) identifikuje lambda cihalothrin kao kancerogenu supstancu grupe D,neodređeni ljudski karcinogen .

Druge supstance (koje nisu štetne po ljude i životnu sredinu) ne mogu da se koriste zbog izuzetno visokog nivoa organskog otpada u vodi (rijeke i kanali).

Zaprašivanje iz aviona je najefikasnija metoda suzbijanja komaraca. Međutim primjera radi, Evropski parlament zabranio je prošle godine prskanje iz aviona zbog štetnog dejstva koje ta metoda ima po zdravlje ljudi.

Dakle, u BiH i zemljama regiona građani definitivno nemaju puno izbora, a svaki ishod je na njihovu štetu – izbor je između rizikovanja izbijanja zaraze zbog ne zaprašivanja, te između zaprašivanja koje će u svakom slučaju trovati vodu, zemlju, insekte i biljke, i što je najvažnije ljude i životinje.

 

(AGRO-EKO Magazin)

 

Napomena: Ukoliko želite biti redovno informisani o sadržajima AGRO-EKO Magazina, podržite nas Vašim like-om na naš FB Fanpage. Hvala!

{facebookpopup}

Nasumični sadržaj