Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Oprez: Redovna konzumacija zaslađenih gaziranih pića može uticati na ubrzano starenje tkiva

gazirana pica ilo0OZaslađena gazirana pića možda su povezana s ubrzanim starenjem ćelijskog DNK, pokazalo je istraživanje koje prenosi britanski Guardian. Američki naučnici su na uzorku od 5000 osoba utvrdili da su one koje su pile 350 ml zaslađenih gaziranih pića dnevno imale promjene na DNK koje su karakteristične za ćelije starije 4,6 godina u odnosu na osobe koje nisu pile ta gazirana pića.

Zaslađena gazirana pića već su meta napada zbog doprinosa pretilosti i tipu 2 dijabetesa a ovo je prvo istraživanje koje sugerira da postoji i veza sa starenjem. “Redovna konzumacija zaslađenih gaziranih pića može uticati na razvoj bolesti ne samo tako da utiče na metabolički nadzor šećera nego i kroz ubrzano starenje tkiva”, kazala je profesorica Elissa Epel sa sveučilišta Kalifornija u San Franciscu koja je vodila istraživanje.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Public Health obuhvatilo je 5309 zdravih odraslih osoba u dobi od 20 do 65 godina koje su ispitane o njihovoj potrošnji gaziranih pića i njihova DNK iz bijelih krvnih ćelija proučena je. Utvrdili su da su telomeri – zaštitni pokrovi na krajevima hromosoma kraći kod osoba koje su redovnije pile gazirana pića. Telomeri djeluju poput sistema genetskog odbrojavanja trajanja života.

Voditeljica istraživanja ističe da rezultati pokazuju vezu ali ne dokazuju da konzumiranje zaslađenih gaziranih pića izaziva ubrzano starenje ćelija.

(AGRO-EKO Magazin / agencije)


Nasumični sadržaj