Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Saznajte zašto je vožnja biciklom najbolja rekreacija za zdravlje i fit formu

bicikliranje il54mndŽelite li za svoje tijelo i zdravlje napraviti nešto pozitivno, dovesti se u fit formu i postići top kondiciju – sjednite na bicikl i vozite.

Sunčano proljetno vrijeme koje je pred nama najbolje je za rekreaciju u prirodi. No bicikl ne mora biti samo rekreatvno sredstvo za slobodno vrijeme već je i idealno prevozno sredstvo. Ako puno radite i imate brojne obaveze koje vam ne ostavljaju previše vremena za fizičku aktivnost i vježbanje, bicikliranjem do posla ili fakulteta možete odraditi odličan trening.

Osim što ćete uštedjeti vrijeme i novac, napunit ćete se pozitivnom energijom za ostatak dana, a pritom svakim danom sve više raditi na jačanju tjelesne kondicije, mršaviti i jačati mišiće.

U sat vremena potrošite i do 640 kalorija

Bicikliranje je jedan od najučinkovitijih rekreativnih aktivnosti jer su aktivirane sve mišićne skupine, a uz redovitu vožnju, vaše tijelo vrlo brzo će se oblikovati i postati fit. Nakon dvije do tri sedmice redovitog bicikliranja bit ćete ponosni na savršen oblik svojih nogu jer pedaliranje zahtjeva rad svih mišića nogu. Također su aktivni i mišići donjeg dijela leđa i trbušni mišići koji zadržavaju pravilan položaj tijela na biciklu.

Želite li izgubiti višak kilograma koje ste nakupili za vrijeme zime, ugodno ćete se iznenaditi pozitivnim rezultatima nakon redovitog bicikliranja. Prosječna osoba s oko 60 kilograma u sat vremena vožnje može potrošiti i do 500 kalorija, a ona od 80 kg oko 640 kalorija. Želite li otopiti više kalorija, pojačajte intenzitet vožnje. 

Vožnja biciklom smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Osim mršavljenja i jačanja mišića, vožnja bicikla idealna je za prevenciju od srčanih oboljenja. Samo 30 minuta bicikliranja dnevno može značajno smanjiti rizik od obolijevanja kardiovaskularnog sistema. Pritom nisu potrebni veliki napori već je dovoljno da rekreativno i lagano biciklirate bez većih naprezanja.

Uz redovito bicikliranje vratit ćete energiju jer je dokazano da vožnja biciklom povećava nivo energije u tijelu za 20 posto. Razlog je poticanje mozga na izlučivanje dopamina, hormona koji je zaslužan za dobro raspoloženje. 

(Izvor: Večernji / prilgodio: Agro-Eko Magazin)


Nasumični sadržaj