Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как сделать потолок из гипсокартона. Как сделать подвесной потолок в доме. Какой потолок лучше сделать. Отделка ванной комнаты. Быстрая отделка ванных комнат панелями. Отделка ванной комнаты пластиковыми панелями. Кровля крыши профнастилом. Качественные материалы для кровли крыш. Крыша из мягкой кровли. Самоделки для сада. Успешные самоделки для сада своими руками. Самоделки для сада и огорода. Ванная мебель для ванной комнаты. Купить мебель для ванных комнат недорого. Заказ мебели для ванной комнаты. Бизнес малое производство. Самый малый бизнес идеи производство. Новый бизнес производство. Монтаж дверей своими руками. Быстрый монтаж входных дверей. Легкий монтаж пластиковых дверей. С чего начать ремонт квартиры. Быстрый ремонт дома с чего начать. Ремонт своими руками для начинающих.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Golubačka tvrđava: Jedinstveno utvrđenje na Dunavu

golubacka tvrdjava naslovna 1Golubački Grad je srednjovijekovna tvrđava koja se nalazi u Nacionalnom parku Đerdap na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

Golubačka tvrđava izgrađena je od strane Rimljana u I vijeku nove ere. Čine je tri dijela: prednji, zadnji i gornji grad. Obuhvata ukupno deset kula i dvije velike kolske kapije. Naknadno su Turci dogradili otvore za topove, ojačali kule i dodali još jednu.

Ispred grada se nalazi prednji zid koji čini vanjski zid šanca, a koji je vjerojatno bio pun vode jer je povezan sa Dunavom koji ga je vjerojatno punio. Grad je teškim lancem povezan sa stijenom Babakaj (koja i danas viri iz vode u sred Dunava), tako da je u potpunosti kontrolisao kako cestovni, tako i riječni promet kroz Đerdapsku Klisuru. Ispred tvrđave je bilo civilno naselje, o čemu danas svjedoče samo neki istraženi objekti.

Kule u tvrđavi su sa drvenim katovima i stepenicama u unutrašnjosti, dok su stepenice koje vode do njih kamene. Širina stepenica je nepunih 60 centimetara. Polovina kula je sa svih strana od kamena, dok su ostale sa tri strane kamene, a četvrtu stranu, koja je okrenuta ka unutrašnjosti, nemaju.

golubacka-tvrdjava-prilaz nocuTokom tridesetih godina 20. vijeka kroz tvrđavu je probijen magistralni put. Usljed podizanja nivoa Dunava nakon izgradnje hidroelektrane Đerdap, najniži dijelovi utvrđenja su potopljeni.za buduće vrijeme je planiran projekat obnove izmiještanje dijela magistralnog puta koji prolazi kroz golubačku tvrđavu, kao i osvjeteljenje ovog jedinstvenog utvrđenja na Dunavu.

Kako bi posjetili ovu velelepnu tvrđavu na Dunavu, potrebno je samo posjedovati dobru volju. Naime, Kompanija Stokić smještena u Velikom Gradištu, organizuje redovita krstarenja Dunavom, a jedna od znamenitosti koji obilazi njihov brod 'Ana' na svojoj ruti jeste i Golubačka tvrđava. Ono u čemu ćete moći uživati krstarenjem prema destinaciji Golubačke tvrđave jeste i impresivan ambijent samog krstarenja, gdje ćete vam, pored neponovljivih prirodnih ljepota ugođaj praviti i odlučna usluga na brodu 'Ana' kompanije Stokić, gdje će vam biti ubezbijeđen uz večeru, muziku uživo i smještaj ručak na brodu, potpuno zadovoljenje očekivanja kada se odlučite uputiti na obilazak ove jedinstvene istorijske znamenitosti, koja će vas u momentima uvjeriti da ne živite u sadašnjem vremenu, nego ste napravili putovanje kroz vrijeme i doživjeli nešto zaista spektakularno.

Sve potrebne informacije za obilazak Golubačke tvrđave možete dobiti putem e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 >>Fotogalerija<<

 Agro-Eko Magazin

 


Nasumični sadržaj