Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Хочу продать квартиру. Ипотека можно ли продать квартиру быстро. Можно продать долю в квартире. В каком банке брать ипотеку. Стоит ли брать ипотеку сегодня. На какой срок брать ипотеку. Утепление стен своими руками. Быстрое утепление стен пенопластом своими руками. Технология утепления стен. Ремонт видеокарты ноутбука. Быстрый ремонт видеокарты своими руками. Сколько стоит ремонт видеокарты. В каком банке взять автокредит. Где выгоднее взять автокредит без проблем. Бесплатный сервер wow. Рейтинг серверов wow сайт. Сервера wow mangos. Чертежи самодельных станков. Скачать чертежи станков для холодной ковки. Сверлильный станок чертеж. Договор аренды квартиры. Стоимость аренды квартиры в Москве. Снять в аренду квартиру.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Hundertwasser: Čovjek koji je Beču dao u nasljeđe 'zelene krovove'

hundertwasserhaus 01 AEMMnogi koji su sačinjavali popis destinacija koje u Evropi treba obići pomenuće i građevine Hundertwassera, austrijskog arhitekte.

Friedrich Stowasser, pod nadimkom Hundertwasser (1927-2000), prirodu je doživljavao kao uzvišenu realnost i izvor univerzalne harmonije. Smatrao je da se čovjek samo u prirodnom okruženju može osjećati dobro i slobodno, i njegova su djela građena u skladu sa tim.

Kada se pomene Hundertwasser, većini će biti poznat po svome djelu 'Kuća Stovoda' (Hundertwasserhaus). Ova neobična građevina sagrađena je u periodu 1983.-86. godine. Ova najposjećenija građevina moderne arhitekture u Austriji ima spratove koji nisu u istoj ravni, iz pojedinih prozora izrasta drveće. Ne postoje dva ista prozora na zgradi, na njoj se ukupno nalazi 250 stabala i grmova, 19 terasa i 52 stana.

Stanovi u Hundertwaseerhausu su socijalni, a sam arhitekta nije naplaćivao radove na unutrašnjosti stambenih objekata niti fasadi. Bolje da ja napravim nešto lijepo, nego da nešto gadno nikne, govorio je austrijski umjetnik.

hundertwasser zelena kuca 01 AEMTakođe veoma poznata jeste njegova 'Zelena kuća', koju spomenu svi autori pisanih ekoloških tema - o zelenim krovovima. Naime, Hundertwasser je prvi arhitekta koji je ukazao na značaj zelenih krovova. Ova njegova građevina iz 1985.godine 'fizički je manifest povratka prirodi'. Ova 'kuća' travnatog krova svaki svoj slobodan kutak ispunjava zelenilom. "Sve horizontalno pod suncem, pod otvorenim nebom pripada prirodi. Ceste i krovovi trebali bi biti zasađeni drvećem. Mora biti moguće ponovo udahnuti šumski zrak u gradu", smatrao je Hundertwasser.

Kada je izgrađena 'Zelena kuća' privlačila je puno pažnje zbog svog nesvakidašnjeg krova. Danas često možemo vidjeti ovaj trend, kako na stambenim zgradama, tako i na privatnim kućama.

Jedan od novijih primera građevine sa zelenim krovom je Zelena citadela u Magdeburgu, završena u oktobru 2005. godine. Ovo je realizacija posljednjeg Hundertwasserovog projekta.

hundertwasser citadela 01 AEM"'Zelena citadela' neobičan je arhitektonski projekt. Oaza ljudskosti i prirode u moru ozbiljnih kuća. Ona bi u ljudima trebala probuditi čežnju za romantikom, a upravo tu romantiku takozvana racionalna arhitektura s velikom revnošću negira i pokušava eliminirati". Ovo su riječi koje je u maju 1999. godine o svojem projektu napisao sam Hundertwasser.

Uprkos nazivu, kompleks je pink boje, u potpunosti je krivih linija, i sastoji se od 55 apartmana, hotela i radnji. Međutim, do momenta završetka gradnje 'Zelene citadele' Hundertwasser je preminuo, te je Citadela 'objavljena' u nešto drugačijem izdanju od zamišljenog.

>>Fotogalerija<<

Agro-Eko Magazin

 


Nasumični sadržaj