Bosnian Arabic Bulgarian English German Italian Macedonian Russian Slovenian Spanish Turkish
Как лечить гастрит быстро. Как лечить гастрит желудка дома. Как лечить гастрит народными средствами. Лечение и профилактика кариеса. Быстрая профилактика кариеса зубов. Профилактика кариеса у взрослых. Питание во время беременности. Какое правильное питание во время беременности. Режим питания во время беременности. Почки симптомы болезни. Главные признаки болезни почек. Питание при болезни почек. Как доставить удовольствие девушке. Как доставить девушке больше удовольствия днем. Как доставить максимум удовольствия девушке. Грудные мышцы в домашних условиях. Быстрые домашние упражнения для грудных мышц. Тренировка грудных мышц. Йога для начинающих видео. Качественная йога для беременных. Уроки йоги для начинающих. Народное лечение простата. Главные средства лечения аденомы простаты. Лечение простатита и аденомы простаты.

Klikni 'Sviđa mi se' i prati nas na Facebook-u!

Crkva kojoj morate tiho prići, bogomolja koja ne nalikuje na druge - Petrova crkva u Srbiji

petrova crkva naslovna 01Na dva kilometra od Novog Pazara, 153 od Kragujevca, 294 od Beograda i manje od jednog milimetra svakog pravoslavca iz Raške oblasti, nalazi se Petrova crkva. Izbrazdana vekovima, mučena zlonamernicima, osvedočena od svetih, proslavljena od pokolenja, stoji crkva Petrova i gleda u Jošanicu kako teče i narod Pazara kako živi i umire.

Ne znamo kada je podignuta, znamo da je podignuta na mestu na kojem su se milenijumima okupljali ljudi radi molitve. Ono što je pouzdano jeste da je podignuta između 8. i 9. veka, pored već postojećeg verskog objekta. Ima oblik rotonde u koju je upisan krst, ali je vremenom dograđivana. Jedinstvena je u Srbiji i ne nalikuje bilo kojoj bogomolji u svetu.

U samom objektu postoje tri sloja živopisa, freske su iz različitih vekova i nisu baš najbolje sačuvane. U njoj se nalazi baptisterija ili krstionica (bazen za krštavanje). Nekada je krstionica bila sastavni deo crkava, a kasnije će ona biti prava retkost.

Petrova crkva je iz prenemanjićkog doba. U njoj je drugi put kršten Stefan Nemanja, u njoj je bio sabor protiv bogumila, ona je bila verski centar do stvaranja Žiče.

Petrova crkva je učila duhovnosti Đurđeve stupove, smirenju Sopoćane, tihovanju manastir Crnu reku, veri Rašku oblast i upravo zbog toga se nalazi od 1979. godine na listi UNESKO-a u zajedničkom skolpu spomenika Stari Ras. Drevni hram svojim zvonima poziva na liturgiju, na ljubav, na mir. Oni koji su pohodili svetinju koja se nagledala osvajača i oslobođenja, koja je videla svu dobrotu čoveka i pamti najkrvavije događaje, danas svedoči i vaspitava i one koji se krste i one koji klanjaju, kako da žive zajedno, kako da budu ljudi.

Kada budete dolazili crkvi, dolazite tiho jer je okružena grobovima iz 12, 13, 16, 18. i 19. veka. Spomenici su se blago nakrivili i klanjaju se onoj koja ih čuva vekovima, onoj u kojoj su našli spasenje i mir i ovaj svetovni i onaj večni. Danas se crkve prave daleko od groblja da bi se oni koji se venčavaju ili oni koji krštavaju decu sklonili od pomisli na smrt. Nekada su znali da poštuju mrtve, da vole žive, da umiru časno, da žive sveto, da vole bezgrešno.

>>Fotogalerija<<

Agro-Eko Magazin/pokazivac.com


Nasumični sadržaj